Gids bij de Pyramide

De Pyramide van Austerlitz in de Soester Courant


Een na jaren toevallig hernieuwde kennismaking met een historisch monument heeft voor Soesterberger Gert Lamers ertoe geleid dat hij een nieuwe hobby heeft gevonden: gids bij de Pyramide van Austerlitz.

De altijd al aanwezige belangstelling voor geschiedenis - en in het bijzonder de Franse Tijd in Nederland (1795-1813) - werd bij de Soesterbergse oud-onderwijzer Lamers nog eens extra aangewakkerd toen hij het laatste jaar van zijn werkzame leven de Pyramide bezocht... 

Gert Lamers vertelde...

Hij werd verrast door de aanwezigheid van een gratis toegankelijk bezoekerscentrum waar een informatieve video over de reconstructie van de in 1804 gebouwde Pyramide te zien was, maar waarin ook getoond werd welke invloed de Franse Tijd tot op de dag van vandaag op Nederland heeft. Toen hij ook nog hoorde dat er vrijwilligers gezocht werden voor het verzorgen van rondleidingen, was het voor hem duidelijk: ,,Dat leek me wel wat!"

COMBINATIE
Inmiddels verzorgt Lamers sinds 2013 rondleidingen voor allerlei groepen. ,,Als mensen al een gedachte bij de Pyramide van Austerlitz hebben, wordt meestal gerefereerd aan de speeltuin die bij het restaurant hoort. Begrijpelijk", zegt hij, ,,maar het leuke is juist een combinatie van die twee: rondleiding en speeltuin, of voor verjaardagspartijtjes de combinatie speurtocht (5 tot 12 jaar) en speeltuin. Gegarandeerd een leuk uitje met kinderen!"

PYRAMIDE OP TV
Lamers vertelt enthousiast over de Pyramide en Lodewijk Napoleon, maar ook over de nog steeds zichtbare overblijfselen uit de Franse Tijd in het gebied tussen Soesterberg, Zeist en Austerlitz. ,,Deze aspecten zullen allemaal aan de orde komen tijdens de lezing voor De Soester Kring." Dat Lamers graag vertelt over de Pyramide was overigens 31 januari nog te zien in het NPO 2 televisieprogramma BinnensteBuiten.

KOSTUUM 
Om zijn toehoorders nog meer een 'terug in de tijd'-gevoel te geven, heeft hij zich zelfs een Napoleontisch kostuum laten aanmeten. Hierin presenteert hij tegenwoordig de rondleidingen, maar ook de presentaties die hij elders geeft. ,,In zo'n kostuum betrek je vooral kinderen nog meer bij je verhaal."

.

.

Bron: Soester Courant

HOBBYWERK 
Ondertussen heeft het werkbezoek van enige jaren geleden voor Lamers geleid tot een nieuw soort werk: hobbywerk. Hieronder valt voor hem tegenwoordig ook de coördinatie van het gebruik van het Pyramideterrein voor sportevenementen en tv-opnames en het mede organiseren van de winterse lichtjeswandeling, waarbij de Pyramide groots wordt uitgelicht. ,,Heel aantrekkelijk vrijwilligerswerk", zegt hij, ,,maar we zoeken nog meer medewerkers. Ook voor bijvoorbeeld kassawerk."

DICHTBIJ 
Tot slot hoopt Lamers dat zowel Soesterbergers als Soesters een keer naar dit zo dichtbij gelegen, door de Fransen gebouwde monument, komen. ,,En wie weet ", zegt hij, ,,wordt iemand net zo enthousiast als ik en meldt hij of zij zich dan aan als vrijwilliger".

Klik HIER voor meer informatie om als vrijwilliger in ons team mee te draaien...!